Έρχονται τα επιδόματα ψύξης - Πώς η κλιματική κρίση αλλάζει τα δεδομένα Ημερομηνία:
Σήμερα 20/7/2025, 14:40 - Εμφανίσεις: 12
Από τον προηγούμενο αιώνα η έννοια της θέρμανσης στη διάρκεια του χειμώνα, είναι συνώνυμη της ενεργειακής ασφάλειας και μάλιστα όσοι δεν μπορούν να διατηρήσουν ζεστό το σπίτι τους τους κρύους μήνες αποτελούν στατιστικά στοιχεία, που φιγουράρουν σε πρωτοσέλιδα.
Και επί δεκαετίες η στρατηγική θέρμανσης της Ευρώπης διαμορφώνεται από τα στρατηγικά αποθέματα φυσικού αερίου έως τις επιδοτήσεις των νοικοκυριών και άλλες συστηματικές παρεμβάσεις.
Πάντως, η κλιματική κρίση φαίνεται ότι αλλάζει τα δεδομένα και φέρνει στο προσκήνιο μία νέα απειλή και μία νέα πραγματικότητα που γεννά την ανάγκη για διαφορετική αντιμετώπιση.
Τα ολοένα και πιο συχνά κύματα καύσωνα που πλήττουν την Ευρώπη επηρεάζουν την καθημερινότητά μας και τα ενεργειακά συστήματα, αποκαλύπτοντας πόσο απροετοίμαστη παραμένει η Ευρώπη για τα ακραία καλοκαιρινά φαινόμενα που γίνονται όλο και πιο παρατεταμένα, πιο θερμά και πιο συχνά.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Χαοτική προσέγγιση Πάντως, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με τη θέρμανση, το τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει η Ευρώπη την ψύξη φαίνεται ότι είναι χαοτικός και κατακερματισμένος: όπως επισημαίνει το Atlantic Council η ψύξη δεν αποτέλεσε ποτέ στρατηγική προτεραιότητα για την Ευρώπη.
Ενώ η ήπειρος διαθέτει συντονισμένα δίκτυα θέρμανσης, επιδοτήσεις για καύσιμα όπως το φυσικό αέριο και εκτεταμένα κανονιστικά πλαίσια που εξασφαλίζουν ευρεία πρόσβαση στη θέρμανση, δεν συμβαίνει το ίδιο με την ψύξη.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η ψύξη αναδεικνύεται ως μια πιο σύνθετη πρόκληση από τη θέρμανση.
Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στη διάρκεια των καυσώνων δεν αυξάνεται μόνο για λίγες ώρες – παραμένει υψηλή για ημέρες ή και εβδομάδες.
Εν τω μεταξύ, οι ξηρασίες μειώνουν την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, ενώ τόσο οι χαμηλές ροές όσο και το ζεστό νερό των ποταμών δεν μπορούν να ψύξουν τους πυρηνικούς αντιδραστήρες – παρεμποδίζοντας πρόσφατα την παραγωγή στη Γαλλία και την Ελβετίαgoogletag.cmd.push(function() { googletag.dis...